woensdag 19 december 2007

IJspret in de tuin

Wat een plezier... De helft van het terras besproeid met water en de dag erop is het ijspret! Schaatsen aan en rondjes draaien:


Kijk ons nou eens...


Wegens succes geprolongeerd. De tweede avond het hele terras onder water laten lopen en de volgende dag klasgenootjes uitgenodigd...



Niets zo leuk als een prive-ijsbaan.

Muurtje 2

Aan de andere kant van de keuken komt ook nog een muurtje. De balken in het plafond hingen wel op een heel eigenaardige manier via een dwarsbalk en een enkele balk aan een instabiel klampmuurtje. Achter dat klampmuurtje zit een oorspronkelijke tussenmuur (dragend) die er na ruim 100 jaar van aanpassingen en pleisterlagen wel heel artistiek uitziet...


Dus aan deze kant ook een funderinkje gestort, kozijntje gesteld en hierop een Poriso-muurtje gemetseld.
Nu rusten de balken allemaal afzonderlijk op een stevige muur. Achter de muur komt een voorraadkast. We hebben tenslotten niet zo heel veel ruimte in de nieuwe keuken...

Vervolgens de vloer geegaliseerd, wicu'tjes uitgerold...









...folie geplaatst...











...isolatieplaten (dubbele kruislings) passend gemaakt...









JOEHOE, EINDELIJK GEEN INDOOR ZANDBAK MEER

Randisolatie, nog een laag folie (tegen het doorsijpelen van beton, dat resulteert namelijk in koudebruggen), stukken stoeptegels en staalmatten. Niet te vergeten nog wat extra wicu-buizen. Wat zit daar trouwens in? Goud? Da's gewoon niet leuk meer hoe duur dat koper vandaag de dag is!!!









Als laatste is er in alle vroegte (07.30u) een sappig laagje beton gestort. Het resultaat is later in deze blog te bewonderen.

maandag 29 oktober 2007

Nieuwe binnenmuur, voorgevel

Nu de voorgevel gereed is, kan de dragende binnenmuur weer opgemetseld worden. Hiervoor gebruiken we Poriso Stuc S100 H+D-stenen. Ze zijn keramisch, nagenoeg ongevoelig voor krimp en stucwerk hecht er bijzonder goed aan. Bovendien isoleren ze - zowel warmte als geluid - veel beter dan bijvoorbeeld kalkzand-stenen. Wat betreft prijs maakt het nagenoeg niets uit, behalve dan dat er beduidend minder mortel nodig is.





Tussen de binnenmuur en een nieuwe betonnen fundering is DPC-folie geplaatst om zodoende optrekkend vocht - een probleem bij de oude steense muren - tegen te gaan. Uiteindelijk wordt de totale voorgeven behoorlijk breed. Van buiten naar binnen:
  1. Halfsteense buitenmuur +/- 10 cm
  2. Spouw +/- 6 cm (ongeisoleerd)
  3. Oude steense muur +/- 22 cm
  4. Spouw +/- 11 cm (geisoleerd)
  5. Binnenmuur +/- 10 cm
Totaal (incl stucwerk): ongeveer 60 cm. Genoeg voor een binnenvensterbank van zo'n 40 cm.

De aannemer - zijgevel

Het raam dat boven uit de voorgevel verwijderd is, wordt in de zijgevel geplaatst. In de badkamer zat een miniscuul klein, niet te openen raampje. Het wordt nu dus een groter draai-kiep-raam.





Nu zelf nog even bij het bestaande raam een nette dorpel metselen.

De aannemer - boven

Na de benedenverdieping kwam de bovenverdieping aan de beurt. Eerst steigertje bouwen en weer stempelen...



Daarna weer gaten maken...



...kozijnen stellen...



...en muurtje opmetselen.



Als laatste voegen en raampjes plaatsen.

De aannemer - beneden

Na alle voorbereidingen door ons zelf, kan nu de aannemer aan de slag om de voorgevel aan te pakken. Eerst wordt natuurlijk onze hele parkeerplaats volgeprakt met spulletjes.





Stempels, stempels en nog eens stempels:



Hakken en boren en breken...



En kozijnen stellen in de gapende gaten...



En dan moeten de gaten weer dicht.


Buitenblad weer netjes opmetselen.