En als je dan aan het graven bent, kom je nog wel eens wat tegen. Zoals deze erg krap bemeten (15 mm) en op de verkeerde plek (hier komen de keukenkastjes) zittende watermeter:
Dus tijd voor een nieuwe locatie en dan ook maar meteen een wat dikkere pijp... De nieuwe watermeter komt in de meterkast en is geschikt voor een koperpijp van 22 mm. Grofweg de dubbele capaciteit dus. Eerst een mantelbuis ingraven vanuit de meterkast naar buiten. De pijp moet een meter diep liggen en ook ongeveer een meter buiten het huis uitsteken. De bocht van deze mantelpijp mag niet te scherp zijn (straal van 70 cm) - anders krijgt het waterleidingsbedrijf de nieuwe waterleiding er niet doorheen - en de locatie waar de mantelpijp in de vloer van de meterkast uitkomt is vastgelegd.
Gelukkig kun je de mantelbuizen gewoon bij de bouwmaterialenhandel kopen, dus dat levert geen probleem op. Voor water heeft deze meestal de kleur blauw (voor gas overigens geel). Wat wel een probleem opleverde was het gat door de vloer van de meterkast:
Wat eigenlijk niet mag is hier wel gebeurd: er liggen elektriciteitsbuizen door de vloer van de meterkast. En natuurlijk moest nu net daar het gat van de mantelbuis voor het water zitten. Die hebben we dan maar enkele centimeters naar rechts opgeschoven. Moest natuurlijk wel de vernielde elektrobuis hersteld worden. Een trekdoos in de vloer... ook dat is niet helemaal volgens de regeltjes...
De nieuwe waterleiding wordt door BrabantWater aangelegd. Deze wordt vanuit het trottoir schuin door onze voortuin 'geschoten'. Iemand die denkt dat hier nog koper aan te pas komt vergist zich. Er wordt gewoon met tyleen gewerkt...
Gaatje graven...
...de mol uitlijnen...
...en raak schieten.
De leiding door de mantelpijp...
...koppeling maken...
...en watermeter aansluiten.
Wat een maagdelijke meterstand:
En dan natuurlijk nog even tijdelijk de nieuwe waterleiding aansluiten op de oude leiding naar het achterhuis. Hangt'ie niet mooi?