woensdag 25 juni 2008

Tegelen (aarrch...)

Het tegelwerk - en waarom makkelijk doen als het moeilijk kan!!! We hebben gekozen voor een kei harde, dikke tegel en gaan die dan ook nog eens in Romeins verband leggen. Het heeft me VEEL meer tijd gekost dan gepland om die tegels enigszins naar tevredenheid te plakken.


Bij Romeins verband kun je de voegkruisjes wel bij de bouwmarkt laten. Omdat de afmetingen van de tegels verschillend zijn, krijg je nooit voegen met gelijke breedtes. Op dezelfde afstand liggen nu eenmaal de ene keer meer, en de andere keer minder tegels. Dus het aantal voegen - en dus de breedte per voeg - is steeds verschillend. Da's voor een pietleut als ik moeilijk te verkroppen.


Op bovenstaande foto is het patroon te zien. Er wordt gewerkt met vier maten tegels:
  • 20 x 20 cm
  • 20 x 40 cm
  • 40 x 40 cm
  • 40 x 60 cm
In het patroon komen steeds 4 keer de vierkante tegels en 2 keer de langwerpige tegels voor:

Het lijkt een heel onregelmatig verband, maar op bovenstaand plaatje is te zien dat het patroon telkens weer terug komt. Wie onze keukenvloer een keer in levende lijve komt bekijken mag beoordelen of het patroon foutloos gelegd is ;-)

In een volgende bericht het eindresultaat voordat aan de keuken zelf gewerkt wordt.

Metamorfose, de stucadoor is klaar

Al die noeste arbeid tot nu toe wordt in een klap verborgen door de stucadoor. Da's eigenlijk best frustrerend. Van de andere kant wordt nu wel duidelijk hoe het eruit gaat zien.

De vakman gebruikt tegenwoordig een spuit om het gips op te brengen:


Een slagroomspuit met bijbehorend resultaat. Je zou er zo met je vingers een lik van willen nemen...


Natuurlijk worden de hoeken voorzien van de nodige profielen. Die 'plakken' we gewoon even vast.

De eerste dag is de wand 'gesmeerd'. De tweede dag volgt het plafond. Ook hier weer zo'n smakelijke slagroomlaag:

En als je denkt dat een stucadoor net als ik met een Gamma-keukentrapje werkt, dan heb je het mis. Gewoon even de tijd nemen om een ruimtevullende verhoging aan te brengen. Daar heb je de rest van de dag plezier van...


Het gemack dient den mensch. In de volgende blog het tegelwerk.

Zijn we weer...

Al weer even geen tijd genomen om de blog bij te werken. Er is echter wel het een en ander gebeurd. Als eerste is er een afwerkvloer gesmeerd op de vloerverwarmingsbuizen. Het valt nog niet mee om dit goed vlak te krijgen - nietwaar Jaap. Aansluitend het plafond voorzien van gipsplaten. Een impressie:


Genoeg gipsplaatschroeven gebruikt?


Laat nu de stucadoor maar komen...