zondag 13 november 2011

De tweede ronde (deel 4) - Eerste verdieping

Het tweede deel van de verdiepingsvloer (het achterhuis) bestaat uit drie gedeeltes. Het eerste deel is al gereed (zie eerdere berichten), nu komt het tweede deel aan de beurt. Da's geen gemakkelijk deel omdat er een bestaande badkamer onder zit en een nieuwe badkamer bovenop moet komen. Veel extra klusjes zoals afvoer, warm en koud water, ventilatie enz. Ook de bestaande elektriciteit baarde me enigszins zorgen - stalen buizen en trekdozen, keramische lasdoppen, groene, blauwe, bruine, rode, zwarte, groen/gele en grijze bedrading - dus die gaat er helemaal uit. Ook de bestaande watertoevoer zag er niet overal even fris uit...

Een paar fotootjes voor de beeldvorming...

De vloer boven de bestaande badkamer. Leuk klusje om dit ordelijk te krijgen...

Interessante verbindingen: zwart met blauw???, bruin met zwart???

Ingemetselde knelkoppeling. Hoe lang lekt deze al? Aan de groene kleur te zien al langer dan vandaag...

Groen! Of misschien toch blauw...

Even de verbouwing aan de kant en toch met dakpannen sleuren??? Dat kan, getuigen het volgende bericht. We zijn sinds vandaag officieel energieleverancier... Met zonnepanelen om precies te zijn.

We zijn klein begonnen met een complete kit (panelen, bevestigingsmaterialen, omvormer en kabels) gebaseerd op drie zonnepanelenpanelen, opgeteld 690 Wp (Watt-Piek). Met Watt-Piek wordt bedoeld dat dit vermogen door de panelen geleverd kan worden onder gestandaardiseerde (ideale) omstandigheden. In de praktijk is het bijna altijd minder, tenzij de zon vol en recht op de panelen schijnt. De panelen leveren gelijkstroom en da's niet zomaar bruikbaar in de meeste huisinstallaties. Vandaar een omvormer (het blauwe kastje), deze zet de gelijkstroom om in wisselstroom met de juiste eigenschappen.


Wanneer we meer genereren dan dat we gebruiken, dan leveren we energie terug aan het elektriciteitsnet. In de wet is geregeld dat de energieleverancier de hoeveelheid teruggeleverde energie moet verrekenen met de ontvangen hoeveelheid energie, tot een maximum van 5000 kWh per jaar. Alleen moet je hiervoor wel een energiemeter hebben die in staat is de verschillende energiestromen te registreren... En dat was die van ons niet! En daar komt de netbeheerder om de hoek kijken. Gelukkig is die van ons Enexis, die is zo vriendelijk om de meter gratis om te ruilen voor eentje met vier tellerstanden. Twee tellers voor ontvangen energie (dagstroom en nachtstroom) en twee voor teruggeleverde energie (ook dagstroom en nachtstroom). De meter is enkele weken terug geïnstalleerd.

Afgelopen donderdag hebben we de set ontvangen - deze wordt samengeteld door het bedrijf Oskomera uit Deurne, lekker dichtbij. Gisteren heb ik de set op het dak gemonteerd. Dit klusje begint met het verwijderen van enkele dakpannen (waar heb ik dat eerder gezien). Bij de set zitten twee geïmpregneerde latten die net boven de nog liggende pannen bevestigd moeten worden op de vertikale latten van de dakplaten.

Twee rijtjes pannen verwijderd, de onderste lat is bevestigd.

Op de extra latten worden beugels bevestigd - zogenaamde dakhaken. Hierop wordt later een aluminium montagerail bevestigd waarop de panelen komen te liggen.

Dakhaken bevestigd op de lat.

Vooraf heb ik de beugels iets moeten verbuigen, omdat ze anders niet netjes aansloten op de onderliggende dakpannen. Nu raken ze de pan net, waardoor dadelijk de spleet tussen de boven- en onderliggende pan minimaal wordt.


Alle dakhaken bevestigd.

En de pannen liggen er weer op. De spleet tussen de pannen is  minimaal...

Voordat alle pannen teruggelegd worden moet nog de kabeldoorvoer gemaakt worden. De twee kabels (rood en zwart) die de zonnestroom gaan 'transporteren' moeten door de dakplaten heen gevoerd worden. Hiervoor heb ik twee gaten van ieder 10 mm. geboord. Nadat de kabels doorgevoerd zijn, is het gat volgespoten met zwarte dakdekkerskit.

De kabeldoorvoer. Lekker ruim met kit dichtgespoten.
Nu alle pannen weer op hun oorspronkelijke plek liggen kunnen de montagerails bevestigd worden op de dakhaken. De rail bevat aan de onderkant een gleuf waarin de bijgeleverde roestvaststalen bouten geschoven kunnen worden.

Montagerail met gleuf voor RVS bouten.

De beide rails zijn bevestigd op de dakhaken.

De zonnepanelen worden nu bevestigd op de rails door in de bovenste gleuf een rechthoekige moer te schuiven en met een inbusbout eind en tussenklemmen te monteren. De panelen worden als het ware op de rail geklemd.

Twee panelen bevestigd.

De bekabeling is verder vrij eenvoudig. De panelen worden in serie aangesloten. De reeds gemonteerde connectoren zijn maar op een manier aan te sluiten, dus dat kan bijna niet fout gaan. Onder de panelen heb ik alle kabels met kabelbinders vrij van de pannen bevestigd. Zo krijgt regenwater hier minder vat op.


Het resultaat.
Het eindresultaat van de exercitie is drie panelen met bijna 700 Wp aan vermogen. Er is nog ruimte voor uitbreiding. Misschien volgend jaar een tweede set. Voor vandaag is zon voorspeld, maar tot nu toe zie ik alleen maar laag hangende bewolking en mist. Ik ben bang dat ik voortaan nog meer ga letten op de weersverwachtingen...