donderdag 28 oktober 2010

Bovenverdieping (deel 1) - De verwarming

Ja je leest het goed, de serie "Het Dak (deel xx)" is bij deze afgesloten. Omdat het dak eigenlijk wel af is en de focus nu op de inrichting van de bovenverdieping gericht is, volgt er een nieuwe serie genaamd "Bovenverdieping (deel xx)".

Omdat de dagen korten en daar meestal bij hoort dat het kouder wordt, is er allereerst werk verricht aan de verwarming. Voorheen zat er in het huis een dikwandige (bijna) ringleiding voor de centrale verwarming. Deze liep achter de knieschotten door, daar waar het in de winter het koudst bleek te zijn. Het dak was onbeschoten (geen planken of platen onder de panlatten) en tussen de sporen zaten rollen isolatie. Deze isolatie was in de loop der tijd her en der nat geworden (lekke pannen) en los komen hangen. De koude vrieswind was binnen goed te voelen. Met als resultaat de nodige vorstschade enkele jaren terug - geknapte verwarmingsbuis, in de periode dat het huis te koop stond - en nog net niet geknapte waterleidingen tijdens de winter van 2009. De nieuwe CV-installatie bestaat grotendeels uit kunststof leidingwerk vanuit een centrale verdeler. Deze verdeler is via dunwandige pijp aan de ketel gekoppeld.

Hieronder een plaatje van de deels aangesloten verdeler:


Slechts twee van de acht groepen zijn pas aangesloten - de rechter twee. Dit zijn de bestaande radiatoren in twee vertrekken achter in het huis. Rechts zit de ketel aangesloten (de geïsoleerde pijp) en links loopt deze door naar een verdeler in de huiskamer. Vanuit die verdeler zijn de radiatoren in de huiskamer (vier stuks) aangesloten. We hebben dus weer verwarming in de huiskamer. Ik kan je vertellen dat dit enthousiaste reacties heeft opgeleverd...

De rest van de groepen zijn nu nog afgedopt. Hier worden natuurlijk de radiatoren van de nieuwe kamertjes op aangesloten. Ik had trouwens niet genoeg dopjes om alle ongebruikte aansluitingen af te doppen. Een collega kwam met het heldere idee om gewoon korte stukjes kunststof buis tussen twee aansluitingen te bevestigen. Zo gezegd, zo gedaan.

1 opmerking:

Burgertjes zei

zeg ehhhh wordt er niet meer gewerkt of zo. Ik kijk al weken tegen de onafgemaakte wandjes aan. Ben wel erg benieuwd hoe het er nu uit ziet.Of houden jullie een pauze???????
Liefs uit Zweden.