dinsdag 12 april 2011

De dakramen (deel 1) - Voorbereiding

Volgende klus alweer. De eerste drie slaapkamers krijgen Velux dakramen. Deze hebben we nog uit het oude dak gehaald. Waren nog in goede staat. Blijft natuurlijk een vreemd idee om in een nieuw en dicht dak een gat te gaan zagen... En dit moet natuurlijk meteen op de juiste plaats zitten. "Twee keer meten - een keer zagen" zeggen ze wel eens, bij dit klusje wil ik wel tien keer meten voordat ik de zaag erin zet... De dakramen zijn vrij fors en zijn breder dan de dakplaten. Dat betekent dat je de verstevigingsribben door moet zagen:

Wij hebben het rechter type toegepast vanwege de grote overspanning (met langsribben). Isobouw heeft gelukkig een aantal bouwtekeningen op haar site staan hoe je een-en-ander kunt verstevigen bij het plaatsen van een dakraam.



Wel mooi dat in de bouwtekening precies ons type dakraam en ons type dakbedekking/-pan staat. Dat scheelt weer interpreteren.

De eerste voorbereidingen zijn inmiddels getroffen. Het nodige hout is besteld en opgehaald en het eerste gat is uitgemeten en uitgezaagd. Ook het verstevigende binnenraam is in elkaar gezet:

Je kijkt tegen de binnenkant van de dakpannen aan.

Het binnenraamwerk ter versteviging.

Een kijkje op de doorgezagen langsribben.
Hier een detail van de doorgezaagde langsribben. Aan de binnenkant afgewerkt met een kunststof strip, aan de buitenkant is de spleet volgepurd. Als het een beetje weer wordt dit weekend (en dat lijkt er wel op) dan gaat het eerste raam er wel in komen. Wordt vervolgd...

2 opmerkingen:

Nichie Carla zei

Ziet er goed uit!! gek gezicht zo, die dakpannen in dat gat ;)Vraagje: waarom hangt er een kabel in het gat? (foto waar je de dakpannen ziet) wordt het raam straks elektrisch bediend?
Deze klus doet mij denken dat mijn vader bij hun huis de velux ramen er inzette.. een echte Koninginnedag-klus, bloedje heet!! En wij meiden moesten dan ook een beetje helpen, het raam werd dan over een ladder omhoog geleid, me vader met een touw boven, trekken aan dat ding, wij beneden duwen en sturen!! hahaha
Nou succes maar weer!!!

RedDuck zei

De kabel in het gat is voor extra verlichting in de ombouw van het raam. Ik weet nog niet precies hoe dat er uit komt te zien... misschien iets van spotjes.

Wij hebben het raam er van binnenuit in gezet. Geen touwen enz. dus. Gewoon met z'n tweeen schuin door de opening gestoken en in de scharnieren hangen. Gaat best goed.

Het plan is om komend weekend twee ramen te plaatsen (overmoed). Foto's volgen.
Groetjes. F.