dinsdag 21 september 2010

Het Dak (deel 26) - Vliering

Boven de eerste verdieping (waarom wordt dit eigenlijk een "verdieping" genoemd, terwijl het juist hoger ligt??) is nog ruimte voor een vliering. Na wat puzzelen is besloten om in de spanten een dwarsbalk te plaatsen en hier - lekker standaard - balken in te leggen. De I-balken worden vastgebout aan de spanten. Hiervoor worden aan iedere kant vier gaten geboord (eigenlijk gefreesd). De 'staalbouwer' heeft hiervoor een apparaat dat met een elektromagneet aan het spant 'geplakt' kan worden:


Da's wel wat gemakkelijker dan zelf met je Gamma-boormachientje aan de slag...


Zo ziet het er met de dwarsbalk geplaatst uit (en zo vier keer):


En meteen maar enkele balken gemonteerd. Dat stelt dan niet meer zoveel voor (behalve dat ze wat lang en onhandelbaar zijn):


Nu heeft de vliering nog geen hoge prio, maar de balken moeten er wel in liggen voordat de wandjes geplaatst kunnen worden. Bovendien gaan de elektrabuizen door het plafond.

Enne, ik vond ook nog een kiekje van een aan de dakgoot aangesoldeerd eindschot met kraal:


donderdag 16 september 2010

Het Dak (deel 25) - Nog wat klusjes buiten

Vandaag zijn we de hele dag buiten bezig geweest. De achtergevel is in de verf gezet en er is aan de zuidkant aan de dakgoot gewerkt. Voordat er verf op de muur kan is deze eerst her en der 'schoongemaakt'. Er zaten nog wat metselresten op en tijdens de bouw is er een emmer grondverf (van die goeie...) tegenaan gevallen.

De achtergevel wordt in de toekomst nog grondiger aangepakt (extra spouwmuur, andere indeling ramen). Het voorlopige resultaat na een dagdeel klussen. Er komt nog een tweede laag overheen:


De dakgoot aan de zuidzijde (bij de voor en achterdeur) moet ook nog geplaatst worden. Dit was geen onderdeel van het werk van de aannemer, we zouden dit in eigen beheer uitvoeren. Aan de andere kant van het huis hangt al een dakgoot; deze is opgebouwd uit dakgootdelen die al aan het oude dak hingen. Hier is al een eerder bericht aan besteed. Voor de noordkant hebben we nieuwe gootdelen besteld. Deze ga ik zelf in elkaar zetten.

Voordat de dakgoot geplaatst kan worden moeten er eerst beugels hangen. Deze moeten opgehangen worden met enig afschot richting de regenpijp. Niet te veel want dat ziet niet uit, niet te weinig want dan werkt het niet. Eigenlijk moet er na een regenbui gewoon niet al te veel water in de goot blijven liggen.



Nadat de beugels hangen wordt hierop de onderste panlat bevestigd. De beugels zijn 6 mm dik; als hier de panlat bovenop komt, komen de onderste pannen vlakker te liggen dan de overige pannen. Da's geen porum (kijk maar eens rond, bij veel huizen is duidelijk te zien dat de onderste rij pannen anders schuin ligt). Dus heb ik de panlat ingefreesd ter hoogte van de beugels. Ach, ik had toch niets te doen...


Bovenop de onderste panlat komt de zogenaamde vogelschroot. Deze zorgt ervoor dat er geen vogels of andere dieren onder de pannen kruipen. De vogelschroot bestaat uit een rij buigbare plastic 'vingers' die omhoog staan en onder de onderste pan aansluiten zonder de ventilatiestroom tegen te houden.



Vervolgens de goten. Ik ben er uit; ik wordt nooit loodgieter. Wat een k-klus is dat solderen... Daar moet je echt wel wat ervaring in hebben wil het goed lukken. Bovendien gebruik ik waarschijnlijk tien keer zoveel tin als de echte vakman. Aan het eind van de klus begon ik het een beetje door te krijgen. Maar nog steeds leg ik niet zo makkelijk de tin op de juiste plek. Maar het begint met zagen. Aan het eind van de goot zit een eindschot met kraal. Deze kraal moet netjes (!?) aansluiten op de kraal van de bakgoot, dus schuin inzagen. Dit gaat redelijk goed met een ijzerzaagje in de decoupeerzaag.


En na aardig wat krachttermen en zweetdruppels hangt het voorste gedeelte van de goot. Aan de buiten-/onderkant ziet'ie er niet eens zo slecht uit...


Er hangen nu vier gootdelen van drie meter vast. Morgen de rest van de goot, er moeten nog drie delen van drie meter geplaatst worden. Net als aan de andere kant van het huis zit er ongeveer in het midden van de goot een onderbreking met twee eindschotten. Dit omdat de twee delen dan los van elkaar kunnen krimpen en uitzetten. Vijftien meter wordt hier als maximum aangehouden; te weinig dus voor de totale lengte.

Naast de genoemde klussen is er binnen al een begin gemaakt met de verwarming. Een impressie:


Morgen weer een dag...

zondag 12 september 2010

Het Dak (deel 24) - De verdiepingsvloer 3

Nu de balken op hun plek liggen kunnen de ruimtes tussen de balken opgemetseld worden. Hierdoor ontstaat een stabiele constructie waarbij de balken niet meer kunnen 'wiegelen'. Als vervolgens de underlayment-platen bevestigd zijn, is de vloer gereed. Enkele impressies:


De oplettende lezer zal gezien hebben dat de 'nieuwe' balken niet allemaal op gelijke hart-op-hart-afstand liggen. Dat klopt. Dit heeft alles te maken met de 'oude' balken die in het verleden redelijk schots en scheef geplaatst zijn. De nieuwe balken wilde ik recht (evenwijdig aan elkaar) leggen, dus moet er her en der geschipperd worden met de onderlinge afstand.

Morgen is het metselwerk voldoende uitgehard; dan gaat de rest van de underlayment-platen erin...

Op verzoek een schetsje van de indeling zoals die vooraf bedacht is. De afmetingen zijn ter indicatie, deze zullen nog definitief bepaald worden. Boven de trap die in de tekening zichtbaar is (geel), komt waarschijnlijk nog een vaste open trap naar de vliering. De onderkant van de tekening is de voorzijde van het huis; de rechterkant het zuiden. De dakramen komen aan deze zijde, dit geeft een mooier licht in de slaapkamers.

vrijdag 10 september 2010

Het Dak (deel 23) - De verdiepingsvloer 2

Alweer een dag verder. Vandaag stond in het teken van het leggen van nieuwe balken. Alle balken zijn nu geplaatst. Aan één zijde van de bovenverdieping wel te verstaan. Het plan is om eerst de ene kant van de bovenverdieping volledig af te maken, de kids te verhuizen naar boven en vervolgens aan de tweede helft te beginnen.

En zo ziet dat er uit nu alle balken liggen. Er liggen er nu zo'n zestig stuks in.


Morgen gaan we de muurtjes tussen de balkeindes opmetselen en nog wat kleine afrondende werkzaamheden. Als dat klaar is volgt de rest van de underlayment-platen.

donderdag 9 september 2010

Het Dak (deel 22) - De verdiepingsvloer 1

De oude verdiepingsvloer is niet degelijk genoeg om de nieuwe kamers op te realiseren. De balken zijn krom, te dun en zitten te ver uit elkaar. Het geheel doet erg instabiel aan en bovendien zitten er veel te veel hoogteverschillen in. Tijd voor een grondige verbetering.

De verdiepingsvloer wordt voorzien van nieuwe balken tussen de huidige balken. De nieuwe balken komen op een hoger niveau, één traptrede hoger, en zodoende hebben we nu de mogelijkheid om de gehele verdiepingsvloer op gelijke hoogte én vlak te krijgen. Allereerst moet hiervoor een en ander gesloopt worden. Bijvoorbeeld de laatste der Mohicanen, een stevig zware oude eiken balk. Hier ligt'ie al in twee stukken op het terras buiten. Pfff, bijna een hele dag aan gewerkt om die weg te krijgen...


En hier het stapeltje nieuwe balken, ongeveer 60 stuks in totaal:

 

Bij het verwijderen van de balk is ook een groot aantal stenen in de oude muur los komen liggen. De losse stenen zijn verwijderd en hierop komt een nieuw muurtje om de nieuwe balken te dragen. Hier zie je wat er op sommige plekken nog aan steen is blijven zitten. Tijd voor versterking...


Hier zie je de eerste balk op de nieuwe vloerhoogte. Een mijlpaal in de verbouwing!!! Hier wordt met balkdragers een aantal nieuwe vloerbalken aan bevestigd. Je kunt hier goed zien hoeveel hoger de nieuwe vloer komt te liggen. En jawel, het belletje zit in het midden...


Vandaag hebben we een deel van de nieuwe balken geplaatst en al een aantal underlayment-platen bevestigd. Wat een heerlijk gevoel, zo'n horizontale, vlakke en stabiele vloer. Wat een verschil met die oude kromme weipalen van de oude vloer (op de voorgrond).


Morgen weer verder.








woensdag 8 september 2010

Het Dak (deel 21) - Hemelwater

Bij het vernieuwen van het dak komen allerlei randwerkzaamheden om de hoek kijken. Zoals het afvoeren van hemelwater. Om de kosten te drukken hebben we besloten de oorspronkelijke bakgoten (die nog geen tien jaar oud zijn) her te gebruiken. Er zijn er echter niet genoeg voor twee kanten van het dak, dus doen we eerst de ene kant (die van de buren) en gaan we aan de andere kant nieuwe goten toepassen.

Omdat het dak langer is geworden moet ook de goot langer worden. Voor een zinken dakgoot kan de lengte niet groter worden dan zo'n 15 meter. Dit in verband met het krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuurwisselingen. Om onze ruim 20 meter te kunnen overbruggen hebben we dus twee gootdelen nodig. In het midden hebben we de goot 'gewoonweg' onderbroken (natuurlijk met twee eindschotjes).


Hier is zwager Bart bezig met de vogelschroten. Deze voorkomen dat vogels onder de pannen gaan nestelen:


De goten hangen (niet slecht voor twee hobbyisten):


Nu nog de regenpijp op maat maken en de gootkoppelingen waterdicht maken. Aan de voorzijde is inmiddels de regenpijp van de uitbouw aangesloten op de riolering. Voorheen zat de uitbouw hoger dan de dakgoot en liep het water via de dakgoot naar het riool. Nu zit de dakgoot hoger, en loopt het traject dus andersom. In de hoek gaat de regenpijp naar beneden komen (op de foto nog niet zichtbaar). Allemaal van die kleine klusjes die er nog even bij komen...

dinsdag 7 september 2010

Het Dak (deel 20) - We zijn weer zelf aan de beurt

De aannemer heeft op enkele restpunten na zijn werk verricht. Nu zijn we vooral zelf weer aan zet. Een van de klussen die nu aan de orde is, is het schilderwerk. De overstek moe(s)t nog geschilderd worden en de muren buiten nog in de Keim 9001. Hier komen de foto's:


Anneke is de schilder des huizes. Eigenlijk heb ik zelf al geruime tijd geen kwast meer aangeraakt...


Nu nog de steiger verwijderen (de aannemer was zo vriendelijk om de steiger voor ons te laten staan zodat we de gevel konden schilderen). Even reclame maken...


De achter- en noordgevel moesten nog bezet worden vóór het schilderwerk.



En dan het - voorlopige - resultaat...




PS. De schoorsteen moet nog een kleurtje krijgen.

Morgen méér (Arina).