woensdag 8 september 2010

Het Dak (deel 21) - Hemelwater

Bij het vernieuwen van het dak komen allerlei randwerkzaamheden om de hoek kijken. Zoals het afvoeren van hemelwater. Om de kosten te drukken hebben we besloten de oorspronkelijke bakgoten (die nog geen tien jaar oud zijn) her te gebruiken. Er zijn er echter niet genoeg voor twee kanten van het dak, dus doen we eerst de ene kant (die van de buren) en gaan we aan de andere kant nieuwe goten toepassen.

Omdat het dak langer is geworden moet ook de goot langer worden. Voor een zinken dakgoot kan de lengte niet groter worden dan zo'n 15 meter. Dit in verband met het krimpen en uitzetten als gevolg van temperatuurwisselingen. Om onze ruim 20 meter te kunnen overbruggen hebben we dus twee gootdelen nodig. In het midden hebben we de goot 'gewoonweg' onderbroken (natuurlijk met twee eindschotjes).


Hier is zwager Bart bezig met de vogelschroten. Deze voorkomen dat vogels onder de pannen gaan nestelen:


De goten hangen (niet slecht voor twee hobbyisten):


Nu nog de regenpijp op maat maken en de gootkoppelingen waterdicht maken. Aan de voorzijde is inmiddels de regenpijp van de uitbouw aangesloten op de riolering. Voorheen zat de uitbouw hoger dan de dakgoot en liep het water via de dakgoot naar het riool. Nu zit de dakgoot hoger, en loopt het traject dus andersom. In de hoek gaat de regenpijp naar beneden komen (op de foto nog niet zichtbaar). Allemaal van die kleine klusjes die er nog even bij komen...

Geen opmerkingen: