Vandaag zijn we de hele dag buiten bezig geweest. De achtergevel is in de verf gezet en er is aan de zuidkant aan de dakgoot gewerkt. Voordat er verf op de muur kan is deze eerst her en der 'schoongemaakt'. Er zaten nog wat metselresten op en tijdens de bouw is er een emmer grondverf (van die goeie...) tegenaan gevallen.
De achtergevel wordt in de toekomst nog grondiger aangepakt (extra spouwmuur, andere indeling ramen). Het voorlopige resultaat na een dagdeel klussen. Er komt nog een tweede laag overheen:
De dakgoot aan de zuidzijde (bij de voor en achterdeur) moet ook nog geplaatst worden. Dit was geen onderdeel van het werk van de aannemer, we zouden dit in eigen beheer uitvoeren. Aan de andere kant van het huis hangt al een dakgoot; deze is opgebouwd uit dakgootdelen die al aan het oude dak hingen. Hier is al een eerder bericht aan besteed. Voor de noordkant hebben we nieuwe gootdelen besteld. Deze ga ik zelf in elkaar zetten.
Voordat de dakgoot geplaatst kan worden moeten er eerst beugels hangen. Deze moeten opgehangen worden met enig afschot richting de regenpijp. Niet te veel want dat ziet niet uit, niet te weinig want dan werkt het niet. Eigenlijk moet er na een regenbui gewoon niet al te veel water in de goot blijven liggen.
Nadat de beugels hangen wordt hierop de onderste panlat bevestigd. De beugels zijn 6 mm dik; als hier de panlat bovenop komt, komen de onderste pannen vlakker te liggen dan de overige pannen. Da's geen porum (kijk maar eens rond, bij veel huizen is duidelijk te zien dat de onderste rij pannen anders schuin ligt). Dus heb ik de panlat ingefreesd ter hoogte van de beugels. Ach, ik had toch niets te doen...
Bovenop de onderste panlat komt de zogenaamde vogelschroot. Deze zorgt ervoor dat er geen vogels of andere dieren onder de pannen kruipen. De vogelschroot bestaat uit een rij buigbare plastic 'vingers' die omhoog staan en onder de onderste pan aansluiten zonder de ventilatiestroom tegen te houden.
Vervolgens de goten. Ik ben er uit; ik wordt nooit loodgieter. Wat een k-klus is dat solderen... Daar moet je echt wel wat ervaring in hebben wil het goed lukken. Bovendien gebruik ik waarschijnlijk tien keer zoveel tin als de echte vakman. Aan het eind van de klus begon ik het een beetje door te krijgen. Maar nog steeds leg ik niet zo makkelijk de tin op de juiste plek. Maar het begint met zagen. Aan het eind van de goot zit een eindschot met kraal. Deze kraal moet netjes (!?) aansluiten op de kraal van de bakgoot, dus schuin inzagen. Dit gaat redelijk goed met een ijzerzaagje in de decoupeerzaag.
En na aardig wat krachttermen en zweetdruppels hangt het voorste gedeelte van de goot. Aan de buiten-/onderkant ziet'ie er niet eens zo slecht uit...
Er hangen nu vier gootdelen van drie meter vast. Morgen de rest van de goot, er moeten nog drie delen van drie meter geplaatst worden. Net als aan de andere kant van het huis zit er ongeveer in het midden van de goot een onderbreking met twee eindschotten. Dit omdat de twee delen dan los van elkaar kunnen krimpen en uitzetten. Vijftien meter wordt hier als maximum aangehouden; te weinig dus voor de totale lengte.
Naast de genoemde klussen is er binnen al een begin gemaakt met de verwarming. Een impressie:
Morgen weer een dag...
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten