zondag 27 maart 2011

De Houtkachel (deel 3) - Aansluiting op schoorsteen

En inderdaad, die laatste delen pasten er zomaar niet tussen (zie vorige bericht). Dus het hele rookkanaal is weer los geweest tot onder aan het T-stuk. Dit T-stuk los gehaald van de nisbus en 10 cm laten zakken. Alle delen 10 cm laten zakken en zo op zolder voldoende ruimte gecreëerd om de laatse vier delen ertussen te krijgen. Nu deel voor deel omhoog bewogen en vast bevestigd aan zijn bovenbuurman. En ik kan je vertellen, da's een stuk lastiger dan van onderuit werken. Nu werkt de zwaartekracht tegen en dan zijn die delen echt zwaar...

Uiteindelijk en met gebruik van een aantal spanbanden is het na een dag zwoegen gelukt om het hele kanaal gereed te kijgen. De pijp was goed leeg aan het eind van de dag.

Het resultaat:

De bovenste aansluiting is gereed.

Boven tegen de schoorsteen bevestigd met een zogenaamde dakdoorvoer.


En het is op de centimeter geworden zoals het van tevoren bedacht is. Daar kan ik dan wel van genieten...

donderdag 24 maart 2011

De Houtkachel (deel 2) - Aansluiting op schoorsteen

Waar waren we gebleven? Oh ja, het rookkanaal is aanbeland op de zolder en moet nog aangesloten worden op de schoorsteen...


De schoorsteen is binnenin voorzien van een grespijp (de typische roodstenen pijp) met een binnendiameter van ongeveer 20 cm. Dat was achteraf gezien niet de juiste keuze. De diameter had eigenlijk 15 cm moeten zijn. Bij de lengte van het rookkanaal en het vermogen van de kachel is 15 cm de betere keuze. Maar goed, daar passen we wel een mouw, of liever gezegd passtuk aan.


Op bovenstaande foto zijn drie delen te zien. Links het dubbelwandige rokkanaal, in het midden een standaard eindstuk waarmee het dubbelwandige kanaal overgaat in een enkelwandig kanaal, en rechts het speciaal op maat gemaakte passtuk. Dit passtuk wordt in de schoorsteen 'geplakt' met kachelkit. 

Een kijkje door de schoorsteen.
Het passtuk zit vastgeplakt.


Vervolgens wordt het dubbelwandeindsstuk (3 x woordwaarde) op het passtuk geschoven totdat het netjes tegen de schoorsteen aan zit. Klaar voor de aansluiting van het dubbelwandige kanaal.

Het eindstuk zit bevestigd.
De kachelkit heeft nu tot zaterdag om uit te harden. Dan moet het rookkanaal gereed komen. Moet ik nog wel even bedenken hoe ik die laatste delen er nu nog tussen krijg...

zondag 20 maart 2011

De Houtkachel (deel 1) - Het rookkanaal

Het is altijd onze wens geweest om een houtkachel in ons huis te hebben. Kunnen we de pyromaan in ons op een 'verantwoorde' wijze de ruimte geven en het is bovendien gezellig (wat een afschuwelijk woord) en kosteneffectief (nog zo'n draak van een woord). Kortom, bij de verbouwing is rekening gehouden met een houtkachel en bijbehorende schoorsteen. Maar daar tussenin hoort een rookkanaal, en da's zowaar geen eenvoudige klus...

Belangrijk is dat het kanaal voldoende trekt, voldoende isoleert en eenvoudig te reinigen is. Dat isoleren is overigens niet alleen belangrijk omdat anders de buitenkant te heet wordt, het moet er ook voor zorgen dat de rookgassen niet teveel afkoelen terwijl ze naar de schoorsteen bewegen. Koude rookgassen zorgen voor verminderde trek (en terugslag) en voor allerlei afzettingen in het rookkanaal (vocht, creosoot). Zo min mogelijk bochten is ook een advies, waarbij 45 graden afgeraden wordt en in sommige gemeenten naar verluid zelfs niet toegestaan is.

En ga nu maar eens het juiste rookkanaal kiezen... Na vele omzwervingen op het internet hebben we gekozen voor het merk Isoduct. Da's zeker niet de goedkoopste, maar wel een van de veiligste. Het is het enige merk dat volgens het bouwbesluit zonder isolerende omkokering (aftimmering) ingezet mag worden. Dit komt omdat deze dubbelwandige kanalen twee isolerende lagen heeft. De binnenste laag is van isolatiewol, de buitenste laag van een mortel met perlietkorrels. Dit alleen zegt al iets over de veiligheid. En daar gaan we niet op bezuinigen. Hieronder een detail van zo'n dubbelwandig kanaal. De dubbele isolatie is duidelijk zichtbaar:


De binnendiameter is 15 cm en komt overeen met het afvoerkanaal van de houtkachel. De buitendiameter is ongeveer 22 cm. Een element van één meter weegt ongeveer 16 kg (en da's behoorlijk). De elementen worden met klembanden aan elkaar bevestigd en minimaal om de meter aan de muur bevestigd.

Onze kachel krijgt een 'achteruitgang', het rookkanaal verdwijnt direct achter de kachel door de muur. Aan de andere kant van deze muur zit echter nog een (hang)toilet. Deze moet eerst verwijderd worden.


En dan het gat door de muur. In dit gat komt een zogenaamde nisbus. Hierin kan later het enkelwandige stuk kachelpijp van de houtkachel gestoken worden. De muur rond het gat mag aan de huiskamerzijde niet beschadigd worden, dus dat wordt voorzichtig boren. Het gat is afgetekend met de kachel tegen de muur. Zo weet je zeker dat het gat op de juiste plek komt.



En de langste boor komt maar weer eens uit de kast. Bij een oud huis met dikke muren is dit geen overbodige luxe.


Als eerste het stucwerk maar eens voorboren...


...vervolgens om-en-om de gaten helemaal doorboren...


...en met een smalle beitel de resterende stukjes doorkappen. Wat een stofbende...




De muur aan de ander kant is wat ruimer open gekapt zodat het inmetselen van de nisbus wat gemakkelijker wordt. Hieronder het resultaat aan de andere kant van de muur. Hier zit direct een T-stuk aangesloten met een deksel aan de onderzijde. Wel zo gemakkelijk als de schoorsteen geveegd wordt. Kun je er gewoon een emmertje onder zetten. Op de foto hieronder wordt het T-stuk nog ondersteund met een aantal blokjes hout.


En zo (hier onder) ziet het er aan de voorzijde uit. De nisbus is reeds ingemetseld. Rond het gat komt later nog een roset waarmee het gat meteen netjes afgewerkt is. Er is gelukkig geen stucwerk losgekomen (pfff).


Onder in de plint komt een tweede gat voor de externe luchtaanvoer. De houtkachel zal geen lucht aanzuigen vanuit de huiskamer, maar via een separate 80 mm buis rechtstreeks van buiten.

Het rookkanaal is al voor een groot deel gereed gekomen dit weekend. Hieronder zie je het kanaal op de begane grond en op de eerste verdieping (Elske's slaapkamer).



En hier komt het kanaal aan op zolder...


Nog een klein stukje en het gat in de schoorsteen is bereikt (bovenaan op de foto).

Bovenverdieping (deel 6) - Drie slaapkamers in gebruik

De eerste drie slaapkamers zijn inmiddels in gebruik genomen. Zijn ze dan af?...hoor ik je vragen. Nee nog niet helemaal. Maar die kids zijn niet te houden - en terecht, ik zou het ook niet lang uithouden met z'n vieren in de huiskamer. Een half jaar lang hebben ze in de 'slaapzaal' moeten slapen, huiswerk maken, muziek luisteren, computeren, GSM'en, en wat die jeugd van tegenwoordig al niet allemaal aan tijdsbesteding doet...

Allereerst de kamer van Sjoukje.






Omdat deze kamer aan het begin van de gang zit, is deze het grootst. Ongeveer zeven meter lang en bijna drie meter breed. Wat moet er nog allemaal gebeuren (de opsomming is vast nog niet compleet):
  • Plinten langs de vloer
  • Afwerking van de ramen
  • Dakraam zetten
  • Deurklink plaatsen
  • Sierlijsten langs het plafond
  • Radiator monteren
  • En natuurlijk de filmposters ophangen
 En dan de kamer van Femke:





Femke heeft voor een wat donkerdere vloer gekozen. Deze kamer heeft nog geen natuurlijk daglicht omdat er nog geen dakraam in zit. Wat moet er verder nog gebeuren? Eigenlijk alles wat ook bij Sjoukje moet gebeuren, en bovendien nog het glas boven de deur. De kamer is qua afmeting wat korter - vijf meter twintig - dan die van Sjoukje.

Elske deelt haar kamer nog tijdelijk met Koen:




In Elske's kamer is dit weekend gewerkt aan het rookkanaal voor de houtkachel (hierover in het volgende bericht méér). Op de foto's zie je de reflecties van de stofdeeltjes die er nog dwarrelen (nee het sneeuwt niet in haar kamer). Ook in Elske's kamer moeten nog de eerder genoemde klusjes geklaard worden. Bovendien moet het rookkanaal nog omtimmerd worden en het plafond afgewerkt. De afmetingen van deze kamer zijn gelijk aan die van Femke's kamer.

donderdag 17 maart 2011

Bovenverdieping (deel 5) - De tweede en derde kamer


De plafonds in de slaapkamers wordt met AGNES-platen afgewerkt. Deze zijn vrij eenvoudig alleen te bevestigen, als je tenminste wat hulpmiddeltjes gebruikt. Hier de kamer van Femke:



De kamer van Sjoukje is al wat verder gereed. Ze heeft gekozen voor een blauwe wand. In het schuine deel komt nog een groot dakraam met verlichting in de ombouw. Je ziet de kabel al hangen:


De volgende foto laat de ramen in de voorgevel zien. Tot nu toe zijn er nog geen dakramen geplaatst (daar moet het weer wat beter voor worden) dus Sjoukje's kamer is momenteel nog de enige met daglicht.


Hier een blik op wat in de toekomst als gang moet gaan dienen. Helemaal achterin (eigenlijk voorin omdat dit de voorkant van het huis is) de deuropening naar Sjoukje's kamer en links de deuropeningen van de kamers van Femke en Elske (vooraan). Halverwege zie je nog een deel van het spant zitten, dit blijft gewoon in het zicht.


In Elske's kamer zit ook een spant, alleen wordt deze wel betimmerd.



Als ik dit bericht schrijf zijn de kamers inmiddels in gebruik door Sjoukje, Femke en Elske. En zelfs Koen ligt al boven, hij 'logeert' tijdelijk bij Elske. Het plafond in Elske's kamer zit nog niet helemaal dicht, omdat hier het rookgaskanaal van de houtkachel nog doorheen moet lopen. Daar ben ik momenteel mee bezig. Foto's volgen.