donderdag 24 maart 2011

De Houtkachel (deel 2) - Aansluiting op schoorsteen

Waar waren we gebleven? Oh ja, het rookkanaal is aanbeland op de zolder en moet nog aangesloten worden op de schoorsteen...


De schoorsteen is binnenin voorzien van een grespijp (de typische roodstenen pijp) met een binnendiameter van ongeveer 20 cm. Dat was achteraf gezien niet de juiste keuze. De diameter had eigenlijk 15 cm moeten zijn. Bij de lengte van het rookkanaal en het vermogen van de kachel is 15 cm de betere keuze. Maar goed, daar passen we wel een mouw, of liever gezegd passtuk aan.


Op bovenstaande foto zijn drie delen te zien. Links het dubbelwandige rokkanaal, in het midden een standaard eindstuk waarmee het dubbelwandige kanaal overgaat in een enkelwandig kanaal, en rechts het speciaal op maat gemaakte passtuk. Dit passtuk wordt in de schoorsteen 'geplakt' met kachelkit. 

Een kijkje door de schoorsteen.
Het passtuk zit vastgeplakt.


Vervolgens wordt het dubbelwandeindsstuk (3 x woordwaarde) op het passtuk geschoven totdat het netjes tegen de schoorsteen aan zit. Klaar voor de aansluiting van het dubbelwandige kanaal.

Het eindstuk zit bevestigd.
De kachelkit heeft nu tot zaterdag om uit te harden. Dan moet het rookkanaal gereed komen. Moet ik nog wel even bedenken hoe ik die laatste delen er nu nog tussen krijg...

Geen opmerkingen: