Het is altijd onze wens geweest om een houtkachel in ons huis te hebben. Kunnen we de pyromaan in ons op een 'verantwoorde' wijze de ruimte geven en het is bovendien gezellig (wat een afschuwelijk woord) en kosteneffectief (nog zo'n draak van een woord). Kortom, bij de verbouwing is rekening gehouden met een houtkachel en bijbehorende schoorsteen. Maar daar tussenin hoort een rookkanaal, en da's zowaar geen eenvoudige klus...
Belangrijk is dat het kanaal voldoende trekt, voldoende isoleert en eenvoudig te reinigen is. Dat isoleren is overigens niet alleen belangrijk omdat anders de buitenkant te heet wordt, het moet er ook voor zorgen dat de rookgassen niet teveel afkoelen terwijl ze naar de schoorsteen bewegen. Koude rookgassen zorgen voor verminderde trek (en terugslag) en voor allerlei afzettingen in het rookkanaal (vocht, creosoot). Zo min mogelijk bochten is ook een advies, waarbij 45 graden afgeraden wordt en in sommige gemeenten naar verluid zelfs niet toegestaan is.
En ga nu maar eens het juiste rookkanaal kiezen... Na vele omzwervingen op het internet hebben we gekozen voor het merk Isoduct. Da's zeker niet de goedkoopste, maar wel een van de veiligste. Het is het enige merk dat volgens het bouwbesluit zonder isolerende omkokering (aftimmering) ingezet mag worden. Dit komt omdat deze dubbelwandige kanalen twee isolerende lagen heeft. De binnenste laag is van isolatiewol, de buitenste laag van een mortel met perlietkorrels. Dit alleen zegt al iets over de veiligheid. En daar gaan we niet op bezuinigen. Hieronder een detail van zo'n dubbelwandig kanaal. De dubbele isolatie is duidelijk zichtbaar:
De binnendiameter is 15 cm en komt overeen met het afvoerkanaal van de houtkachel. De buitendiameter is ongeveer 22 cm. Een element van één meter weegt ongeveer 16 kg (en da's behoorlijk). De elementen worden met klembanden aan elkaar bevestigd en minimaal om de meter aan de muur bevestigd.
Onze kachel krijgt een 'achteruitgang', het rookkanaal verdwijnt direct achter de kachel door de muur. Aan de andere kant van deze muur zit echter nog een (hang)toilet. Deze moet eerst verwijderd worden.
En dan het gat door de muur. In dit gat komt een zogenaamde nisbus. Hierin kan later het enkelwandige stuk kachelpijp van de houtkachel gestoken worden. De muur rond het gat mag aan de huiskamerzijde niet beschadigd worden, dus dat wordt voorzichtig boren. Het gat is afgetekend met de kachel tegen de muur. Zo weet je zeker dat het gat op de juiste plek komt.
En de langste boor komt maar weer eens uit de kast. Bij een oud huis met dikke muren is dit geen overbodige luxe.
Als eerste het stucwerk maar eens voorboren...
...vervolgens om-en-om de gaten helemaal doorboren...
...en met een smalle beitel de resterende stukjes doorkappen. Wat een stofbende...
De muur aan de ander kant is wat ruimer open gekapt zodat het inmetselen van de nisbus wat gemakkelijker wordt. Hieronder het resultaat aan de andere kant van de muur. Hier zit direct een T-stuk aangesloten met een deksel aan de onderzijde. Wel zo gemakkelijk als de schoorsteen geveegd wordt. Kun je er gewoon een emmertje onder zetten. Op de foto hieronder wordt het T-stuk nog ondersteund met een aantal blokjes hout.
En zo (hier onder) ziet het er aan de voorzijde uit. De nisbus is reeds ingemetseld. Rond het gat komt later nog een roset waarmee het gat meteen netjes afgewerkt is. Er is gelukkig geen stucwerk losgekomen (pfff).
Onder in de plint komt een tweede gat voor de externe luchtaanvoer. De houtkachel zal geen lucht aanzuigen vanuit de huiskamer, maar via een separate 80 mm buis rechtstreeks van buiten.
Het rookkanaal is al voor een groot deel gereed gekomen dit weekend. Hieronder zie je het kanaal op de begane grond en op de eerste verdieping (Elske's slaapkamer).
En hier komt het kanaal aan op zolder...
Nog een klein stukje en het gat in de schoorsteen is bereikt (bovenaan op de foto).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Wauw, wat gaaf te zien zo en.. wat suuuuuper slim, dat T stuk voor de schoorsteenveger!!! Maar het onderste gat, waar de zuurstof voor de kachel van buiten wordt gehaald, hoe loopt die door het huis?? (dat gat in die plint) ik neem aan dat dat niet boven bij de schoorsteen uitkomt? (lijkt mij niet teminste, anders haalt hij de rook weer binnen)
De slaapkamers van de kids gaan ook hard zo!! nice nice nice :D
Groetjes van jullie nichie Carla
Die buis gaat inderdaad niet tot boven in de nok bij de schoorsteen... De buis komt net onder de dakrand gewoon door de muur naar buiten. Ongeveer boven de achterdeur. Da's de klus voor deze week.
Groetjes, F.
Gaaf hoor zo'n kachel in huis, geeft toch altijd een heleboel extra sfeer! Gelukkig voor jullie is er geen stucwerk losgekomen. Wat voor stucwerk hebben jullie eigenlijk als ik vragen mag? Zelf ga ik binnenkort verbouwen en moet ik daarvoor een soort stucwerk uitkiezen. Ben al even aan het rondkijken en heb o.a. hier veel info gevonden: http://www.stucadoor-weetjes.nl/informatie/stucwerk/sierpleister.html. Maar ik vroeg me ook af wat voor soort stucwerk jullie op de muur hebben zitten, ziet er namelijk erg mooi uit.
Groetjes
Hoi Sophie,
Het stucwerk is eigenlijk vrij standaard. De eerste laag is gespoten (spuitgips) en de toplaag is geelband schuurwerk. Het resultaat is een net niet helemaal gladde, iets korrelige afwerking. Perfect met een roller van muurverf te voorzien. Zie anders voor details: http://terheijdentjes.blogspot.com/2008/06/metamorfose-de-stucadoor-is-klaar.html
Een reactie posten