dinsdag 26 april 2011

De dakramen (deel 2) - Raam 2 en 3

...het vervolg. Vorig weekend het eerste raam geplaatst, dit weekend maar meteen raam 2 en 3 plaatsen. De weersvoorspellingen zijn prima - een beetje te warm eigenlijk, maar daar mogen we op 23 april niet over klagen. Uit het 'oude' dak hebben we vier grote Velux-ramen gehaald voor hergebruik. De ramen zijn van het type S06, alleen wel verschillende bouwjaren. Voorheen was het typenummer GGL-606. We hebben twee oude en twee nieuwe ramen. De onderdelen als gootstukken zijn niet uitwisselbaar, dus het is zaak de juiste spulletjes bij de juiste ramen te houden. Raam 2 en 3 zitten dicht bij elkaar in het dak, daar hebben we dus twee dezelfde types voor gekozen (ook niet helemaal gelijk trouwens).

Het gat in de dakplaten is al op vrijdagavond gezaagd, anders is het wel wat veel voor een dag...

Het licht komt al binnen.

De volgende stap is het plaatsen van het verstevigingsframe. Dat past natuurlijk nooit direct, dus her en der nog met de schrobzaag het gat wat verruimen.

Het frame is geplaatst.

Aan de buitenzijde worden ribben onder de panlatten door geschoven van gording (onder) naar gording (boven). Deze worden verlijmd en geschroefd. Er ontstaat op deze manier een stevige constructie die het gat en de doorgezaagde langsribben van de dakplaten moet opvangen.



Voldoende PU-lijm gebruikt...

In de volgende foto zijn beide dakramen al geplaatst inclusief de hergebruikte gootstukken. Alles bevestigd met RVS-schroeven. Het moet wel netjes blijven.


De dakramen zijn bevestigd. Wat is het toch mooi en degelijk spul die Velux-ramen.

Het raam zelf hebben we van binnenuit geplaatst. Met z'n tweeën lukt dit redelijk goed. Eerst schuin doorsteken en dan in de scharnieren hangen. Het was inmiddels wel half tien in de avond.



Op eerste paasdag een foto gemaakt van de buitenkant. Wat was het mooi weer zeg. Ongekend voor eind april. Oh ja, tussen de dakramen in zit precies anderhalve pan. Er moesten er dus wel een paar doorgeslepen worden. Als je goed kijkt zie je dat het nieuwe type S06 iets lager op/in het dak ligt dan het oude type GGL-606.

In dat massale dak lijken die raampjes eigenlijk helemaal niet zo groot.

Zie je trouwens de enorme laag stuifmeel op het dak? De pannen kleuren bijna geel. Rond de nieuwe ramen zie je de echte kleur. Hieronder ter informatie nog de maattabel van Velux.

2 opmerkingen:

Burgertjes zei

zeg knap werk zeg. Dat ziet er mooi en anders uit. Hoe vordert Koen zijn kamer???? en jullie bedroom. Succes met klussen en maar hopen op super klus weer. Arina

RedDuck zei

Hoi Arina, aan Koen's kamer en de onze ben ik nog niet begonnen. Eerst nog een-en-ander afwerken. Daar gaan nog wel enkele weken overheen.

Groet, F.