dinsdag 23 februari 2010

De huiskamer (deel 3) - de vloer

Keuzes, keuzes, keuzes. Je kan het natuurlijk ook een luxe-probleem noemen. Wat voor vloerbedekking gaan we kiezen? De bestaande vloer bevat tegels. Iets wat handig is voor een schoonheidssalon maar niet bij ons idee van een knusse huiskamer past. Zelf denken we aan hout. Heeft een warme uitstraling, maar is ook warm. Neemt gemakkelijk de temperatuur aan van de omgeving en heeft iets speels en rustieks. Natuurlijk afhankelijk van de keuze die je maakt. Onze huiskamer is niet voorzien van vloerverwarming, maar da's juist okay als je voor hout kiest, hoewel er voldoende leveranciers zijn die je anders willen doen geloven. Maar da's natuurlijk flauwekul. Hout isoleert en is dus inherent niet geschikt op een verwarmde ondervloer.


Na veel wikken en wegen hebben we gekozen om voor gebruikt hout te gaan. We hebben een partij grenen planken bemachtigd die oorspronkelijk als dakbeschot gediend heeft in een Belgische school. Er is alleen een nieuwe mes en groef in gefreesd. De vloer moet iets van een cafe-uiterlijk gaan krijgen.


De planken zijn ruim vijf meter lang. Da's voor het leggen niet handig, dus ze gaan door de midden. Wat is een afkortzaag dan gemakkelijk zeg. Alle planken, voor zover nodig, netjes gemaakt en licht opgeschuurd. Over de tegels twee elkaar overlappende stroken isolatiefoam. En daaroverheen volle platen spaanplaat 12 mm. Met potlood om de 60 cm een streep getrokken en de planken op de deze lijn bevestigd met spaanplaatschroeven. En nu hoor ik je denken: "schroeven?" Jawel, alsof het zolderplanken zijn die op balken bevestigd zijn. Naderhand wordt een donkere olie aangebracht waardoor de oude spijkergaten en de nieuwe schroefgaten goed donker zullen worden.

Het resultaat houd je van me tegoed; ik moet nog een paar mooie foto's maken, want het is volgens mij wel gelukt om het gewenste effect te krijgen. Volgens Anneke heb ik het zelfs weer 'te mooi' gemaakt. Als je dit af kunt meten aan de hoeveelheid bloed, zweet en tranen die er in is gaan zitten, dan kan dit niet anders dan waar zijn. Respect voor iedereen die dit voor zijn werk doet.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja hallo die foto kennen we nu al.
Ik wacht op het eind resultaat.
al heeeeeeeeeellllll lllaaaaannnnggg.
Wanneer komen er weer nieuwe foto's op de blog??????
Liefs uit zweden. Arina

Anoniem zei

ik wacht nog steeds
xxx Arina