vrijdag 9 juli 2010

Het Dak (deel 12) - Gordingen geplaatst?

Nou, de gordingen liggen er nog niet helemaal in. De planning loopt wat dat betreft ietsje achter. En da's jammer, want nu is het beduidend lastiger om het dak af te zeilen, zo voor het weekend. Nog enkele foto's om de week af te sluiten.

De 'ijzerboer' was vanmorgen al vroeg aan het werk. De spanten worden definitief op de hamerstukken vast gelast en onderaan worden de twee voeten van het spant verbonden met elkaar middels een ijzeren strip.


De nokbalk wordt bovenaan schuin afgezaagd. Deze staat helemaal rechtop boven op het spant in een stukje U-profiel. Door de bovenkant schuin te maken kunnen de dakplaten beter bevestigd worden.


Twee overzichtsfoto's van de linker zijgevel:


Wat goed te zien is, is dat de spanten weliswaar in een rechte lijn staan, maar hier niet op de muren rusten. Wie de woning kent weet dat de linker gevel wel een halve meter 'bol'/schuin staat. Het dak wordt echter wel recht, dus om de voorgevel symmetrisch te houden, staan de spanten wat naar binnen.


Anneke is vandaag weer verder gegaan met haar 'projectje'. Weer drie bakken vol met puin... De aannemer zal nog wel een keer achter zijn oren krabben dat hij Anneke toestemming heeft gegeven onze puin in zijn bakken te storten.


Het hokje is bijna leeg. Aan het eind van de dag was de vloer vlak. Morgen nog een stukje muur eraf 'schaven' en we kunnen weer een punt van het lijstje schrappen.

 

De rechter zijgevel is weer verder opgemetseld. Hier is aardig wat voortgang geboekt. Wat nog net te zien is, is de afgeschuinde nokbalk boven op het spant. Wat ook te zien is, is de dubbele gording halverwege het spant. Omdat ik geen gordingen op ooghoogte wilde, heeft de aannemer het in overleg met de constructeur zo opgelost. De spanten staan niet allemaal even ver uit elkaar (was constructie-technisch niet handig), dus de spanten moeten verschillende lengtes overbruggen. Hiervoor zijn de gordingen verschillend in dikte. De linker gordingen op de foto zijn duidelijk dikker (96x221 mm) dan de rechter gordingen (71x221 mm). Helemaal rechts zijn ze het dunst (59x221 mm). Er is al een start gemaakt met het afzeilen.


Morgen komen nog een man of twee de achterste gordingen/nokbalk plaatsen zodat daar ook het zeil overheen kan. Althans, dat is de planning...

Geen opmerkingen: