zaterdag 3 juli 2010

Het Dak (deel 5) - Bijna klaar voor de sloop

Vandaag heeft de aannemer nog wat laatste voorbereidingen getroffen. O.a. het beschermen van de raamdorpelstenen. Deze zijn allemaal voorzien van een plankje underlayment. Zonder dit plankje zou een vallende steen gemakkelijk schade aan kunnen brengen. Verder hebben we zelf nog de overstek aan de voorzijde ontdaan van enkele plaatjes asbest. Iets waar we de aannemer niet mee wilde 'vermoeien'. Over vermoeien gesproken, het was vandaag eigenlijk weer te warm om sloopwerk te verrichten. Pfff, wat een hitte.

Op onderstaande foto zie je de ontmantelde overstek. Om het water niet rechtstreeks naar binnen te laten lopen hebben we hierna nog een extra rijtje pannen teruggeplaatst. Aangezien het vanmiddag zou kunnen gaan spoken met windstoten en hagelstenen, heb ik de pannen nog even gefixeerd met een parkertje.


Op veler verzoek volgen nu enkele foto's van onze tijdelijke slaapplekjes. De 'nieuwe' huiskamer is tijdelijk in gebruik als slaapzaal. Hier een kijkje vanuit de bijkeuken. Het is wat lastig om alles op één foto te krijgen. Achterin zie je nog net het bed van Sjoukje. Hiervoor staat het bureau van Femke. Rechts zie je het bureau van Koen. Het ziet er allemaal weer erg opgeruimd uit... niet.


Elske en Koen delen samen een ruimte tussen twee rijen kasten. Je kunt nog net tussen de twee bedden door lopen. Helemaal achterin rechts het bureau van Elske.


Femke heeft een eigen ruimte tussen twee rijen kasten. Bed links en rechts nog net genoeg ruimte om te lopen.


Sjoukje helemaal achterin tegen de schuifdeur aan. De ramen zijn afgeplakt voor de nodige privacy:


En dan natuurlijk ons eigen stekje nog... We hebben ervoor gekozen om onze katoenen tent in de tuin op te zetten. We gaan dit jaar niet op vakantie, maar toch staan we op de camping. Alle voorzieningen in de buurt - wat wil je nog meer.


En dan nog iets héél anders; ik had het al niet zo op 12 Volt (halogeen) spotjes, bij het slopen van onze bovenverdieping is maar weer eens duidelijk geworden waarom niet. Allereerst zit je altijd met die vervelende transformatoren; die moet je ook ergens kwijt en ze worden soms wel heel erg warm. Verder zie je vaak dat men bij het monteren van de bekabeling denkt dat er bij een 12 Volt-systeem niet zoveel mis kan gaan dan bij 230 Volt. Da's een misvatting. Weliswaar is 12 Volt normaliter niet dodelijk, om dezelfde hoeveelheid licht te krijgen zullen er wel veel hogere stromen gaan lopen. Hiermee moet je rekening houden bij de toepassing van kabels en 'kroonsteentjes'. Ter illustratie, zo zag een aantal kroonsteentje er uit. Voor je het weet ontstaat er brand:


Voor de getallen-fetisjisten onder ons: om drie spotjes van 50 Watt ( = 150 Watt) te laten branden zal er bij een 12 Volt-systeem ongeveer 150 Watt / 12 Volt = 12,5 Ampère aan stroom gaan lopen. Bij een 230 Volt-systeem is dit slechts ongeveer 150 Watt / 230 Volt = 0,7 Ampère. Vele malen minder dus! De warmtedissipatie bij een overgangsweerstand (bijvoorbeeld een slechte verbinding) loopt kwadratisch op met de hoeveelheid stroom. Verhoudingsgewijs 12,5^2 tot 0,7^2, ofwel 156 tot 0,5. Het 12 Volt-systeem dissipeert bij een slechte verbinding dus ongeveer 300 keer (!!) zoveel vermogen (en dus warmteontwikkeling) dan een 230 Volt-systeem. Met als mogelijk resultaat zo'n zwart gesmolten kroonsteentje of wellicht erger...

Het moge duidelijk zijn, voor mij geen 12 Volt halogeen meer. Zo wie zo liever geen halogeen meer, omdat dit echte stroomvreters zijn. Wij zijn in ieder geval helemaal over op spaarlampen; óók, of misschien wel juist voor de spotjes. Die zijn inderdaad wel duurder, maar ik breng nog altijd liever het geld naar de bouwmarkt dan naar het energiebedrijf...

Geen opmerkingen: