zondag 18 juli 2010

Het Dak (deel 17) - De dakplaten

Gisteren (vrijdag) zijn zoals gepland de dakplaten gemonteerd. Da's een hele dag flink aanpoten voor de mannen van de aannemer. Er stond een heuse torenkraan (30 meter, kleintje) voor de deur voor de klus. Aan het eind van de dag zat het dak dicht. Het grootste risico op schade vanwege het open dak is nu geweken.

Als voorbereiding op de dakplaten zijn de dekzeilen - eindelijk - van het dak gehaald. We zijn het oranje inmiddels wel enigszins zat. En het gewapper ook... We krijgen er natuurlijk wel oranje voor terug, maar da's alleen aan de buitenkant. Nu de zeilen eraf zijn heb je goed zicht op het 'zwevende' schoorsteentje:


De kraan is gearriveerd. Een beetje ruimte in de voortuin is toch wel handig:


Nu de kraan er toch is, kun je 'm natuurlijk maar beter benutten.


Je kunt er spulletjes mee weg halen, maar natuurlijk ook spulletjes mee plaatsen. Een 55-tal underlayment platen bijvoorbeeld voor de nieuwe vloer. De vloer gaan we zelf aanpakken, maar het is toch handiger om de vloerplaten door de kraan alvast binnen te laten zetten, nu hij er toch staat. Scheelt ons weer een hoop sjouwwerk (als die joekels überhaupt door het trappengat of de raamopening passen?). De platen zijn in drie stapeltjes op de bestaande vloer geplaatst. Dit om het gewicht te verdelen. En nu niets raken...


De eerste dakplaten worden gelegd:


Zicht van boven (Anneke ging met alle plezier in op de aanbieding van de kraanmachinist om boven in de kraan foto's te komen maken). De plaatjes spreken voor zich:


Zicht van de binnenkant. Daar hoeft niet veel meer aan te gebeuren...


De op één na laatste plaat is iets smaller gemaakt; zoek de verschillen...


Blijft een mooie uitdaging, die linker zijmuur:




Bijna dicht:


En helemaal dicht:


Als afsluiting nog een paar beelden van een torenkraan die zichzelf opvouwt.


En wat hebben de dames hard gewerkt (!?):

Geen opmerkingen: