dinsdag 13 juli 2010

Het Dak (deel 14) - De muren

Gisteren was het drama op de hoofdstraat in Liessel. De straten stonden meer dan blank na lange heftige buien, het water gutste onze voortuin in. Er kwam meer water uit de putjes, dan dat erin verdween. In de berging kwam het zelfs binnen omhoog en bij de voordeur stroomde het ons nieuwe halletje binnen. Er is zelfs water onder onze nieuwe houten vloer geschoten, hopelijk levert dit geen blijvende schade op. Anneke stond er gelukkig niet alleen voor, de aanwezige bouwvakkers hebben geholpen om de schade te beperken. Ook het zeil op het dak hebben ze met man en macht op z'n plek moeten houden. Bedankt mannen!!! In de drukte zijn we vergeten om foto's te maken. Laten we die maandag maar snel vergeten.


Vandaag veel vriendelijker weer. De dag stond in het teken van het opmetselen van de zijmuren. Verder zijn voorbereidingen getroffen om de schoorsteen te bouwen. Er is veel voorgang geboekt.

De schoorsteen wordt op een gestort betonnen plateautje boven in de nok gemetseld. Hij zweeft als het ware zonder dat'ie op een schouw rust. Er zit een gat in het plateautje waar later het RVS-dubbelwandige rookkanaal op aangesloten kan worden. In de schoorsteen zelf wordt het rookkanaal opgebouwd uit gebakken pijpen. Binnendiameter 20 cm.


De bovenste zal een stukje boven de schoorsteen uitsteken en is mooi afgerond en geglazuurd aan de bovenkant:


De schoorsteen wordt dubbelwandig gemetseld met een rolband aan de bovenzijde. Binnenin wordt de ruimte tussen de pijp in het midden en de muur opgevuld met een mengsel van cement en Perlite-korrels. Hiermee ontstaat een stevige isolatielaag die ervoor zorgt dat de pijp goed warm kan worden zonder dat de hele stenen schoorsteen ook warm hoeft te worden. Dit zorgt voor een goede trek.


Hier het gestorte plateautje met de eerste schoorsteenpijp. Morgen kan de bekisting eraf en wordt de schoorsteen afgemaakt. Nog een behoorlijke klusje zo bovenop het dak. Hopen op goed weer (hoewel de voorspellingen zeker aan het eind van de dag niet zo best zijn; duimen dus).





De volgende foto's laten de twee zijmuren zien. Allereerst de noordkant, die schuine weet je nog. Aan de draad is te zien hoe groot het hoogteverschil gaat worden zodat later de dakplaten overal netjes aan gaan sluiten. Ja Ad, je moet nog een paar rijtjes...


Een blik van binnenuit. Handig voor de aannemer zo'n 'vuil'-metselwerk-steens-muurtje, kan hij ook restpartijen stenen kwijt...



Aan de zuidkant schiet het ook al lekker op. Mooi hè zo'n rolbandje boven het raam. Hier zie je ook hoe de afschuifgording samenvalt met de binnenmuur. Aan de ander kant van het huis werkt het dus niet zo.


Rolbandje boven de deur. Hier krijg je een idee hoeveel muur er bovenop is gekomen:


De aansluiting van het huis op de aanbouw vordert ook al gestaag:


Vandaag zijn de dakplaten ook al geleverd. Veertig stuks in totaal (er liggen er nog een paar op het trottoir). Zes en een halve meter lang, ruim één meter breed en 12 cm dik.


Vanwege de behoorlijke overspanning (ruimte tussen de gordingen) is gekozen voor het L-type. Deze heeft ten opzichte van de standaard plaat twee zijkanten van hout voor extra stevigheid. De bouwvakkers hebben verder een voorkeur voor dit type omdat deze platen gemakkelijker te bevestigen zijn (spijkert makkelijker).


En nu nogmaals hopen dat het weer ons morgen niet al te veel parten gaat spelen. We moeten het nog uitzingen tot en met vrijdag, dan is de kap weer gesloten.

Geen opmerkingen: