donderdag 8 juli 2010

Het Dak (deel 11) - De spanten

Vandaag zijn de spanten geplaatst en is een begin gemaakt met het opmetselen van de lage zijmuur (noordkant). Verder is de voormuur 'netjes' gemaakt (vertanding) zodat de nieuwe stenen voor het opmetselen naadloos kunnen aansluiten. Boven alle deuren en ramen zijn de stenen weggehaald en zijn gegalvaniseerde hoekprofielen geplaatst. Een extra wens om doorzakken en doorscheuren te minimaliseren.

Er is al goed geüperd (goed geschreven?) voor de metselaar:


De gordingen worden ingezaagd, zodat ze later op de dag goed gaan passen in de spanten. Verderop nog een detail van de gordingen als ze geplaatst zijn.


Hier zijn de gegalvaniseerde hoekprofielen boven de ramen en deuren te zien. Lekker dik en stevig. Daar kan gerust een muurtje op gemetseld worden.


Zo zien de muren eruit voordat ze 'vertand' zijn. Verderop een detail van dezelfde muren als ze wel 'vertand' zijn


De zijmuur wordt opgemetseld. Hier komt ongeveer een meter bovenop. Dat geeft aan de binnenkant een enorme hoeveelheid extra ruimte. Binnen zal nog een deel van de borstwering zichtbaar zijn.


En daar komen de spanten aan. Zo op de vrachtwagen lijkt het niet zoveel. Maar als ze dadelijk overeind staan is het een 'groots' gezicht.


De spanten rusten nergens direct op de gemetselde stenen. Overal worden eerst zogenaamde 'hamerstukken' geplaatst. Omdat geen enkele plek van het huis hetzelfde is (oude rommel), komt het plaatsen van deze hamerstukken vrij nauwkeurig. De spanten zijn immers allemaal gelijk. De hamerstukken maken het verschil.


Het 'watermeisje'. Werd erg gewaardeerd.


Enkele hamerstukken op z'n plek:


De 'takelwagen' is gearriveerd. Nu kunnen de opgebouwde spanten op z'n plek gezet worden. De spanten worden geplaatst op de eerder geplaatste hamerstukken. Als het spant op z'n plek staat wordt het even met een kleine las op z'n plek gehouden. Om de naar buiten wijkende kracht in het spant op te heffen, zijn er spanbanden geplaatst. Ander zouden de vers gemetselde muren zomaar omgeduwd kunnen worden.



Een paar gordingen zijn al geplaatst om enige stevigheid in het 'skelet' te krijgen. Hier is goed te zien dat de spanten ingezaagd zijn. Enkele dikke schroeven erin is voldoende om te op hun plek te houden.


De zijmuur is al aardig opgemetseld:


De 'vertande' voorgevel. Gereed om opgemetseld te worden.


Morgen verder met het metselwerk en de spanten. Vóór het weekend worden nog twee 'nep'-spanten gemaakt zodat de gordingen bij de voor- en achtergevel ook alvast geplaatst kunnen worden. Nog voordat de gevels opgemetseld worden. Morgen aan het eind van de dag wordt het geheel nog van een oranje zeiltje voorzien zodat eventuele regen minder 'schade' aanricht. Met een oranje dak zijn we in ieder geval gereed voor de finale van a.s. zondag.

Oh ja, Anneke is verder gegaan waar ze gebleven was. Wegbikken van de oude schouw in de toekomstige voorraadkast. Wat een klus, de bouwvakkers zijn echt niet jaloers. Wat een vieze roetbende...


Maar soms kom je in de catacomben van het huis ook nog iets leuks tegen, zoals dit nisje waar vast een heilig voorwerp in heeft gestaan...

 

1 opmerking:

Nichie Carla zei

waaauw, wat is er veel gedaan!!! Als je er als leek naar kijkt, lijken sommige projecten wel eens aardig lang te duren (ik bedoel in het algemeen hoor, niet nu bij jullie) Maar je ziet dan vaak alleen maar de grove dingen die gebeuren, als de spanten die geplaatst zijn, terwijl kleinere (of minder zichtbare details, zoals bijv. die hamerstukken -die dus niet echt klein zijn-)heel belangrijk zijn!! Je legt het echt heel goed uit, vind het echt interessant, en het klinkt allemaal "logisch" hoe je het omschrijft (ondanks dat ik een leek ben :P)

Toch lukte te cam wel vandaag hoor, ik heb het aan me moeder laten zien. De beelden bewegen (bewogen, weet niet hoe het nu ondertussen is) niet, maar met de F5 knop lukt het refreshen heel snel, dan zag je de werklui met een korte onderbreking toch handelen of ergens heenlopen hihi!! Heeel leuk, ook voor jou om het zo op het werk te kunnen zien!!!

Het watermeisje... heeeeeel belangrijk!!!

En mijn lieve tante Asneke is gewoon opzoek naar verborgen schatten in huis!!! ;) Petje af hoor voor haar, komt ze niet uit die kast als een roetmop?? hihi
Jullie zijn echt keiharde werkers!!

Heb bij me ouders jullie weblog als een tabblad aan hun startpagina's toegevoegd, dan start het automatisch op als ze explorer openen, dan hoeven ze niet zo te zoeken iedere keer hihi!! Bij mij staat ie in de bladwijzerbalk in de google chrome, supermakkelijk gevonden iedere avond voor de vorderingen!!!
Wij zijn terheijdentjes-verbouwings-fans hahahaha