zondag 25 juli 2010

Het Dak (deel 19) - De Pannen

In minder dan twee dagen leggen de dakdekkers het dak dicht. Met vier personen sterk voorzien ze de dakplaten van panlatten en treffen ze de nodige voorzieningen zodat ze de tweede dag de pannen kunnen plaatsen. Je kunt zien dat die mannen op elkaar ingespeeld zijn.


En tools... om snel en efficiënt te kunnen werken heb je de juiste tools nodig. Een spijkerpistool zonder snoer bijvoorbeeld. Of een ouderwetse beugelzaag...


Anneke gooit nog effe een laagje grondverf op de kopse kanten van de boeiboorden.


De overstek begint nu echt z'n uiteindelijke vorm te krijgen.



Hop, daar gaat weer een kantpan...


Na een regenbui merkten we dat er nog wat spleetjes tussen de dakplaten niet helemaal goed gevuld waren met pur. Dus zelf maar het initiatief genomen om het dak nog even na te lopen.



Bovenop de nok komt nog een lat waarop de nokpannen bevestigd worden. Deze lat - de ruiter - wordt met ruiterhaken boven op het dak bevestigd:



De pannen liggen in stapeltjes klaar om gelegd te worden:



Bovenop de ruiter wordt de ondervorst bevestigd. Hierin zitten openingen voor de natuurlijke ventilatie van het dak. Door de warmte stijgt de lucht onder de pannen op en verlaat via de ventilatieopeningen onder de nokvorsten (nokpannen) het dak. Deze continue natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat het dak goed droog en in de juiste conditie blijft. Op de volgende foto zie je de geperforeerde ondervorst.


Voor je het in de gaten hebt, hebben die mannen het dak dichtgelegd. Dat gaat echt razendsnel...


Mmmm, volgens mij zit dat lood iets te hoog... Moeten we weer iets op verzinnen:


De in/uitlaat van de verwarmingsketel. Die zit nog niet helemaal recht; na het weekend even herstellen.


De dakgoten gaan we zelf doen, de 'oude' dakgoten waren nog te 'nieuw' om weg te gooien. Ik heb alleen veel te weinig beugels. Volgens de regels der kunst moeten de beugels om de 50 cm geplaatst worden; zoveel zaten er echter niet op het oude dak. Dus even langs de bouwmarkt. Die had er alleen nog maar zes liggen. En ik heb er nog zo'n veertig nodig... De helft zit erop, met enkele millimeters afschot per meter - in de richting van de afvoerpijpen.


6 opmerkingen:

Nichie Carla zei

Wauw, wat is dat snel gegaaaaaan!!!! niet normaal!!! lekker dat het nu dicht is hoor, geen gevaarlijke situaties meer waardoor jullie van het dak kunnen waaien!! Ik vind het echt mega mooi geworre!!!
uhm, stomme vraag misschien, maar.. komen er geen ramen in het dak (vooral aan de kant dan waar de webcam op staat, andere kant zie ik natuurlijk niet live) t lijkt me zo donker straks boven.. zonder daglicht.
Maar het is echt kei gaaf, die pannen op het dak!!!

RedDuck zei

Ja dat ging zo snel dat ik het zelfs op de webcam niet heb zien 'groeien'. Ik was effe weg en toen ik terug kwam lag het al dicht. Er komen nog wel ramen in hoor, vijf grote Veluxen aan de zuidkant (kant van de webcam) en minimaal één wat kleiner raam aan de noordkant. Die ramen ga ik zelf zetten. De pannen die hierdoor vrijkomen hebben dan als reserve.

Anoniem zei

Wow, wat een werk allemaal zeg!
Volgens mij heb ik wa gemist ;) hihihi want ik wist helemaal nie dat jullie aan het verbouwen zijn.
Enne waar "wonen" jullie nu dan?
Groetjes Joanita

RedDuck zei

Waar we wonen? We hebben de huiskamer omgedoopt tot slaapzaal. Hier slapen de kids en hebben we nog net een hoekje voor de televisie. Wij slapen zelf in een tent in de tuin. Kamperen op eigen terrein en van alle gemakken voorzien... Maar dat zijn we inmiddels wel zat, dus binnenkort gaan we boven een 'hoekje' inrichten. De kids blijven voorlopig beneden.

Groet, F.

Burgertjes zei

hallo zeg er word niet veel meer gewerkt de laatste tijd geloof ik ik zie geen nieuwe dagen verschijnen en ook verder geen vooruit gang dus
Hoe gaat er er mee wilde nog langs komen maar wwas te moe en het werd te laat voor mij en de meiden. dikke kus uit zweden.

Burgertjes zei

zijn jullie vakantie aan het houden of zo ik zie op de foto's geen voort gang met de verbouwing. Ik lees over hele witte voorgevel en andere klusjes maar zie er niets van.
liefs van een erg nieuwsgierig meisje uit zweden.